Prevencija policije u sprečavanju kriminaliteta 
Vrsta: Seminarski | Broj strana: 11 | Nivo: Pravni fakultet

UVOD
Rad je posvećen prevenciji kriminala, kao metodu njegovog suzbijanja i ukazuje na određene prednosti preventivnog nad represivnim metodama.
Kriminal je, kao negativna drustvena pojava, neizostavan pratilac svakog drustva, kroz sve epohe njegovog razvoja. Kriminal i strah od kriminala umanjuju kvalitet zivota mnogih gradjana Srbije, narocito starih, dece i maloletnika, onih koji zive u siromasnijim sredinama..
Analize kriminalnih statistika pokazale su da stavljanje naglaska samo na otkrivanje izvrsenih krivicnih dela i njihovih ucinilaca ima ogranicen efekat na smanjenje stope kriminala. Istovremeno, u Srbiji se sve cesce pitanje prevencije i borbe protiv kriminala postavlja gotovo iskljucivo pred policiju, zanemarujuci neophodnost ucesca ostalih subjekata drustvene zajednice.
Jasno je da dobro planirane strategije prevencije krimnala ne samo da preveniraju kriminal i viktimizaciju, vec i promovisu bezbednost zajednice i doprinose odrzivom razvoju zemalja. Efikasna, odgovorna prevencija kriminala povecava kvalitet zivota svih gradjana. Ona donosi dugorocne dobrobiti u smislu smanjenja troskova povezanih sa postojecim pravosudnim sistemom, kao i drugih socijalnih troskova, koji nastaju kao posledica izvrsenih krivicnih dela. Prevencija kriminala pruza mogucnosti za humani I finansijski mnogo isplativiji pristup problemu kriminala.
Pojam prevencije kriminaliteta
Rec prevencija preuzeta je iz medcinskog recnika, pa ima slicno znacanje kao u medicini. Prevencija znaci intervenciju. Delovati preventivno znaci intervennisati na odredjeni nacin i odredjenim sredstvima. Kljucan momenat za razumevanje reci prevencije sadrzan je u prefiksu –pre. Taj prefiks znaci kada govorimo o prevenciji, ustvari mislimo na ovaj tip intervencije koji se realizuje pre nego sto se nezeljene pojave manifestuju.
Dakle, pod prevencijom kriminaliteta mozemo podrazumevati: Upotrebu svih sredstava i mera usmerenih na sprecavanje pojavljivanja nekog od oblika kriminaliteta. Postoje i druge definicije prevencije kriminaliteta, recimo prevencije se cesto odredjuje kao aktivnost usmerena na sprecavanje mehanizma koji dovode do nastajanje kriminalnih radnji. Ovde se potencira termin mehanizam sto znaci da preventivna aktivnost treba da bude usmerena na ukidanje uslova i uzroka koji generisu kriminalitet. Na osnovu ovoga moze se izvesti sira definicija prevencije kriminaliteta: “pod prevencijom kriminaliteta podrazumevamo upotrebu svih mera i sredstava, za mobilizaciju pojedinica, drustvenih grupa, organizacija i institucija, usmerenih na sprecavanje onih pojava koje nisu u skladu sa krivicnim zakonodavstvom, a koje po svojoj sustini nanose stetu pojedincima, drustvenim grupama ili drustvu u celini”.
Kriminalitet – kao negativna pojava u drustvu – svakako je problem drzave i njenih sluzbi. Sa stanovista prevencije kriminaliteta uvek se moze argumentovati da “drusteni problemi mogu biti spreceni nego razreseni”. Ukoliko se drustveni problem vec javi steta koje je prouzrokovana je bespovratna. Prema tome, treba uloziti vanredne napore u sprecavanju razgradnih drustvenih pojava kao sto je kriminalitet.
Nuznost saradnje policije , drugih drzavnih organa i gradjana u prevenciji kriminaliteta
Ma koliko dobro organizovano drustvo ne moze uspesno da se suprotstavlja kriminalitetu ukoliko je ta znacajna funkcija poverena organima iskljucivo za to zaduzeni i specijalizovanim. U nastojanju da se sto uspesnije suprotstavljamo kriminalitetu, bilo je pokusaja da se, pored policijskih organa i organa pravosudja na tome angazuju i drugi zainteresovani subjekti, sto je rezultiralo samo delimicnim uspehom.

---------- OSTATAK TEKSTA NIJE PRIKAZAN. CEO RAD MOŽETE PREUZETI NA SAJTU. ---------- 

www.maturskiradovi.net 

 

MOŽETE NAS KONTAKTIRATI NA E-MAIL: maturskiradovi.net@gmail.com

 

 

besplatniseminarski.net Besplatni seminarski Maturski Diplomski Maturalni SEMINARSKI RAD , seminarski radovi download, seminarski rad besplatno, www.besplatniseminarski.net, Samo besplatni seminarski radovi, Seminarski rad bez placanja, naknada, sms-a, uslovljavanja.. proverite!