Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Karakter finansijske funkcije u javnom sektoru". Rad ima 20 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.

Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.

Ako tekst koji se nalazi ispod nije čitljiv (sadrži kukice, znakove pitanja ili nečitljive karaktere), molimo Vas, prijavite to ovde.

Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.

 SEMINARSKI RAD

iz predmeta: Upravljanje javnim sektorom

Tema: KARAKTER FINANSIJSKE FUNKCIJE U JAVNOM SEKTORU

SADRŽAJ

UVOD

Process drustvene reprodukcije moguce je podeliti na 4 stadijuma proizvodnju razmenu raspodelu i potrosnju. Nastanak i funkcionisanje finansija vezqani su za stadijum razmene proizvedene robe. Tu i nastaju finansijski odnosi vezani za akumulaciju novca, koji dobija specificnu formu fin. Resursa.

Celina fin. Osnosa deli se na 3 vece povezane oblasti i to finansiranje privrednih subjekata (preduzece organizacija) 2. osiguranje 3. drzavne finansije.

Unutar svake oblasti mogu se izdvojiti posebne grupe, medjutim one sve ukupno obrazuju fin. System jedne drzave a njihova povezanost se ostvaruje posredovanjem, institucija bankarskog sistema koji ima posebno vaznu ulogu za funkionisanje finansija preduzeca.

Prema i8zvorima stvaranja fin. Resursi se dele na 1. one koje se obrazuju iz sopstvenih sredstava( akcionarski capital deonicarski ulozi,m prihod idr) 2. oni koji su mobilisani na fin. Trzistu kao rezultat operacija sa hartijama od vrednosti pozajmljivanja isl. 3. One koje se ponovo raspodeljuju(budzetske subvencije, nadoknade kod osiguranja isl)

Moguce je izdvojiti 3 osnovna ciklusa delatnosti preduzeca 1. investicioni ciklus- sadrzi povratnu povezanost investicionih i deivnesticionih operacija preduzeca, to jest ulaganje fi. Resursa i izvlacenje dobiti.

2. Ciklus tekucih operacija- odredjuje se povratnom povezanoscu operacija za snabdevanje, proizvodnju i plasman, a trajanje tog cilkusa zavisi od delatnosti, osnosa sa isporuciocima brokerima, dilerima.

3. Novcani ciklus- karakterisu operacije povezane sa upravljanjnem slobodnim novcqanim sredstvima i dratkorocnih fin. Potreba. Ciklus podele nije precizan jer je tesko odvojiti tekuce i investicione operacije kao i investicione procese malih i srednjih preduzeca.

POJAM I ZNAČAJ POSLOVNIH FINANSIJA

Finansije, kao poslovna funkcija, imaju zadatak da obezbede finansijska sredstva, ista ulože adekvatno u proces poslovanja i oplode, a potom vrate na vreme i sigurno.

Finansije obavljaju tzv. primarne i sekundarne poslove.

U primarne poslove ubrajamo:

obezbeđenje finansijskih sredstava,

ulaganje finansijskih sredstava,

koordinacija roka i mobilizacije sredstava i roka raspoloživosti izbora.

U sekundarne poslove ubrajamo:

disponiranje novca,

kontrola upotrebe novčanih sredstava,

finansijsko planiranje,

finansijsku evidenciju i

finansijsku analizu.

TABELA 1. Sadržaj finansijskih funkcija

Sadržaj računovodstvene funkcije          Sadržaj poslovne funkcije          1.        Planiranje za potrebe kontrole            Obezbeđivanje kapitala  2.        Izveštavanje i interpretiranje        Odnosi sa akcionarima  3.        Evidentiranje i konsultovanje    Kratkoročno finansiranje            4.        Poreska administracija   Bankarstvo       5.        Izveštaji za državne organe  Krediti i naplate 6.         Zaštita imovine  Investiciona ulaganja     7.        Ekonomsko privređivanje          Osiguranje

Najkraće rečeno, zadatak finansijske funkcije u preduzeću je da obezbedi permanentnu likvidnost preduzeća kao najbitniji faktor stabilnosti organizacije.

PRINCIPI FINANSIRANJA U JAVNOM SEKTORU

...

 

--------------------OSTATAK TEKSTA NIJE PRIKAZAN. CEO RAD MOŽETE PREUZETI NA SAJTU.---------------------

    www.maturskiradovi.net

MOŽETE NAS KONTAKTIRATI NA E-MAIL:

maturskiradovi.net@gmail.com

besplatniseminarski.net Besplatni seminarski Maturski Diplomski Maturalni SEMINARSKI RAD , seminarski radovi download, seminarski rad besplatno, www.besplatniseminarski.net, Samo besplatni seminarski radovi, Seminarski rad bez placanja, naknada, sms-a, uslovljavanja.. proverite!