Karakteristike bezbednosnog sistema Savezne Republike Nemačke 
Vrsta: Seminarski | Broj strana: 9 | Nivo: Fakultet bezbednosti

ema:
Karakteristike bezbednosnog sistema Savezne Republike Nemacke
- Ministarstvo unutrasnjih poslova-
1.Uvod.....................................................................................................1
2.Savezni ured za zastitu ustavnog poretka.............................................1
3.Savezni kriminalisticki ured.................................................................6
4.Savezni ured za bezbednost informacione tehnoligije.........................8
5.Savezne granicne snage........................................................................9
6.Literatura.............................................................................................10
1.Uvod
Policijske snage nemacke zaposljavaju oko 40.000 osoba,ukljucujuci 30.000 policajaca.Odrzavanje javne bezbednosti i mira jedan je od najznacajnijih zadataka vlade.Ovaj zadatak je podeljen izmedju drzava i federalne vlade.
Ogranci drzavnih policijskih snaga obuhvataju opste policijske snage,kriminalisticku policiju,snage za brza dejstva i recnu policiju.
2.Savezni ured za zastitu ustavnog poretka
Savezni ured za zastitu ustavnog poretka(BfV) je osnovan Zakonskim dekretom o saradnji svih federalnih jedinica Nemacke,na poslovima zastite ustavnog poretka od 28.jula 1950 godine.BfV je direktno potcinjen Saveznom ministru za unutrasnje poslove.Na celu sluzbe je predsednik,neposredno odgovoran Saveznom ministru unutrasnjih poslova i Podsekretaru za poslove bezbednosti u kabinetu saveznog kancelara.U izvrsavanju svih poslova iz njegove nadleznosti pomaze mu potpredsednik sluzbe.
Parlamentarna kontrola rada BfV je izuzetno slozena i sprovodi se na tri koloseka.Kontrola je poverena Parlamentarnom kontrolnom odboru(PKG),koji se pod kontretnim pitanjima sastaje najmanje jedan put u tri meseca.PKG ima gotovo neogranicenu kontrolu nadleznosti,a jedini izuzetak su izvori,odnosno zastita izvora podataka.
Drugu liniju kontrole sprovodi Kontrolna komisija br.10(G 10 Kommission),koja broji cetri clana i vrsi mesecnu kontrolu rada sluzbe,kao i izvestavanje resornog ministra o merama koje preduzima u slucaju utvrdjivanja nepravilnosti u radu sluzbe.
Konacno,treci oblik kontrole poveren je direktno bundestahu,na cijim sednicama se kroz parlamentarnu debatu analiziraju redovni izvestaji o unutrasnjom poslovanju predzakazane sednice kontrolnih odbora, odlucuje o nekim hitnim predlozima koje dolaze od njih iz sluzbe, i sl.Sto se tice finansija kontrola utroska budzetskih sredstava Savezno odeljenje za obracun.
Pored Parlamentarne kontrole,rad sluzbe podlaze i kontroli Ministrastvu unutrasnjih poslova, kao kontroli od strane gradjana( pisane molbe i zalbe,predlozi,prijemi i sl.) i medija (izvestaji,predlozi).
Konacno,sudsku kontrolu sprovode savezni sudovi,posebno u vezi resavanja zalbi gradjana na preduzete mere BfV u zastiti ustavnog poretka.
Kao klasicna civilna kontraobavestajna sluzba,BfV je zaduzen za realizaciju poslova kontraobavestajne prirode i poslova politicke policije, odnosno za istrazivanje,prikupljanje i procenjivanje podataka o svim aktivnostima koje imaju za cilj rusenje ili promenu ustavnog poretka zemlje.
Pre donosenja zakona o osnivanju BfV,u nemackim pokrajinama su delovali Pokrajinski uredi za zastitu ustavnog poreta( LfV).

---------- OSTATAK TEKSTA NIJE PRIKAZAN. CEO RAD MOŽETE PREUZETI NA SAJTU. ---------- 

www.maturskiradovi.net 

 

MOŽETE NAS KONTAKTIRATI NA E-MAIL: maturskiradovi.net@gmail.com

 

 

besplatniseminarski.net Besplatni seminarski Maturski Diplomski Maturalni SEMINARSKI RAD , seminarski radovi download, seminarski rad besplatno, www.besplatniseminarski.net, Samo besplatni seminarski radovi, Seminarski rad bez placanja, naknada, sms-a, uslovljavanja.. proverite!