Karnevalot vo Rio (makedonski)
Vrsta: Seminarski | Broj strana: 15 | Nivo: Gimnazija

С О Д Р Ж И Н А
Вовед.........................................................................................1
Карневалот во светот......................................................1
Карневалот во Рио...........................................................1
Главен дел..................................................................................2
Историја на карневалот...................................................2
Самба................................................................................4
Самба парада....................................................................6
Членови на парадата........................................................8
Заклучок..........................................................................12
Користена литература.............................................................13
Вовед
Карневал е празничен период кој се одржува веднаш пред Божиќниот пост,главните настани обично се случуваат во Јануари и февруари.Карневалот вклучува јавна прослава или парада комбинирана со некои елементи од циркус,маски и јавна улична забава.Во текот на овие прослави луѓето често се маскираат, што не е случај во секојдневниот живот.Карневалот е фестивал кој традиционално се одржува во Римско-католичките и Источно-православните општества.Протестантите обично немаат карневалски прослави или имаат изменети традиции, како што се Данскиот карневал или други настани како денот Дебел вторник..Овде се вклучени Бразилскиот карневал, Карневалот во Венеција, Италија, германските карневали Ринеланд, со ставен акцент на карневалот во Кели;карневалот во Санта Круз де Тенерифе,Канарски острови;карневалот во Капе Верде;во Торес Ведрас,Португалија;Рио де Жанеиро,Бразил;Риека, Хрватска;Баранквила, Колумбија;Јамајка;Карневал и Љамадас во Монтевидо, Уругвај и карневалот во Тринидад и Тобаго.Во Соединтетите Американски Држави, познатите Марди Грас прослави во Њу Орлеанс, Луизијана и Мобил во Алабама, не враќаат во времињата на Француските и шпанските колонии.Иако Карневалот (Карнавал на португалски) е прославен во градовите и селата низ Бразил и другите Католички земји, Рио де Жанеиро веќе од одамна се смета за главен град на Карневалот во светот.Карневалот во Рио не е само најголемиот Карневал туку е и еден од најинтересните уметнички настани на земјината топка.Скоро сите го знаат Карневлот во Рио.Бројот на странски посетители кои доаѓаат е околу 500.000 секоја година.Карневалот во Рио е прослава која трае 4 дена, а почнува 40 денови пред Велигден.Тој официјално почнува во сабота а завршува на т.н Дебел Вторник со почетокот на постот на Чиста среда(пепелница) по кој луѓето би требало да се воздржат од сите телесни задоволства.Карневалот со сите негови претерувања, е прославен како световен настан и се смета за чин на збогување на задоволствата на телото.Вообичаено се одржува во Фебруари,најжешкиот месец во јужната хемисфера.Постојат карневалски свечености во скоро секој агол на Бразил, најпознатите се случуваат во Ресифе и Олинда (северно од Бразил) и Салвадор.Но карневалот во Рио е несомнено најголемиот и најпознат карневал.

---------- OSTATAK TEKSTA NIJE PRIKAZAN. CEO RAD MOŽETE PREUZETI NA SAJTU. ---------- 

www.maturskiradovi.net 

 

MOŽETE NAS KONTAKTIRATI NA E-MAIL: maturskiradovi.net@gmail.com

 

 

besplatniseminarski.net Besplatni seminarski Maturski Diplomski Maturalni SEMINARSKI RAD , seminarski radovi download, seminarski rad besplatno, www.besplatniseminarski.net, Samo besplatni seminarski radovi, Seminarski rad bez placanja, naknada, sms-a, uslovljavanja.. proverite!